Rechtsbijstand: steeds vaker wordt mediation ingezet

Rechtsbijstand: steeds vaker wordt een mediator ingezet

Om een conflict op te lossen zijn er diverse mogelijkheden waaruit je als consument (aankoopconflict), werknemer (arbeidsconflict) of echtgenoot (scheiding) waaronder “naar de rechter gaan” of mediation.

Wat is mediation?

Mediation is eigenlijk niets meer dan het oplossen van een conflict onder professionele en onafhankelijke begeleiding door een zogenaamde mediator. De mediator is dus noch advocaat, noch rechter, maar juist een bemiddelaar.

Voordelen van mediation

  • een zaak wordt vaak veel sneller opgelost dan voor de rechter
  • het kan goedkoper zijn
  • beide partijen zijn gemiddeld meer tevreden met het resultaat van de bemiddeling, aangezien gezamenlijk over een “op maat” oplossing kan worden nagedacht, en het resultaat niet door een rechter bepaald wordt.

Voorwaarde voor succesvolle bemiddeling is uiteraard dat beide partijen ook echt bereid zijn om naar een gezamenlijke oplossing te zoeken.

Mediation en rechtsbijstandverzekering

Mediation wordt door de meeste rechtsbijstandsverzekeringen gedekt, maar let goed op: bij een aantal verzekeraars gaat de dekking pas in na een wachttijd periode, die in sommige gevallen kan oplopen tot 3 jaar. Vergelijk de dekking voor mediation hier.

 

4.1/5 - (11 stemmen)